·  TEL. 93 449 7196 · EMAIL esc-santjaume@xtec.cat
 · 

Projectes

Robōtica i programaciķ a l'escola


Robòtica i programació a l’escola

"Estem en una nova era, una era canviant i plena de reptes, que requereix noves necessitats i noves solucions. Necessitem formar alumnes creatius, preparats per resoldre problemes amb l'ús de la xarxa i les tecnologies al seu abast, capaç de treballar en equip, de construir i programar noves eines, capaços de millorar el món”.

Alfons Cornella

 

A la nostra escola, el curs 2015-2016 vam començar a treballar, dins la programació del taller d’informàtica, activitats relacionades amb programació educativa. Aquest curs, hem pogut gaudir de material de robòtica, que durant tres setmanes, ens ha deixat en préstec el CRP de l’Hospitalet. Aquests recursos educatius, innovadors i motivadors ens han permès fer un tast amb els nostres alumnes i alhora il·lusionar a l’equip docent per a una possible introducció dins la dinàmica habitual en les àrees d’aprenentatge.

 

Per què la seva introducció a l’escola?

Desenvolupa competències com la planificació, la seqüenciació o detecció d’errors.

Fonamenta l’aprenentatge basat en reptes on els alumnes han de fer servir la lògica i el pensament crític per arribar a una possible solució. Reptes que permeten diferents solucions per un mateix problema cosa que contribueix a obrir el seu pensament i a potenciar la seva creativitat.

Provoca en els alumnes la materialització de noves idees: totes les idees són bones, no n’hi ha cap de "descartable” en un inici.

Fa que els alumnes desenvolupin una gran tolerància a la frustració, que no es rendeixin, tot i les barreres que s’hi puguin anar trobant. Aprenen a trobar nous camins.

Fomenta el treball cooperatiu, l’intercanvi d’idees a l’hora d’afrontar la resolució d’un problema, cercar una solució de consens analitzant les diferents possibilitats i l’assaig-error és una activitat imprescindible.

 

L’experiència. Què hem fet?

  • EDUCACIÓ INFANTIL

Els més petits han jugat i experimentat amb les abelles robot (bee bots).

En petits grups han vist com funcionen els botons, com es desplaçen segons les ordres programades i després, sobre una plantilla amb fotografies, han pensat com fer arribar les abelletes a llocs determinats com colors, lletres, noms, emocions…

També, a l’aula d’informàtica, han treballat amb jocs de programació que ofereix l’Edu365 per iniciar els nens i nenes en el coneixement aquest llenguatge.

  • USEE

Els alumnes més grans de la Unitat de Suport d’Educació Especial han explicat el moviment dels robots a través dels comandaments i han preparat activitats per als seus companys de classe.

Als ser més grans han pogut inventar itineraris més complicats.

 

  • CICLE INICIAL

Poc a poc s’ha introduït l’aventura de la programació amb jocs i activitats en línia com el "BotLogic” i el "Lightbot” des del taller d’informàtica. Els alumnes de primer han practicat l’assaig-error amb els Bee-bots a l’hora d’aconseguir que les "abelletes” fessin el camí desitjat. Els alumnes de segon s’han motivat molt per aconseguir fer moure el gatet i

altres personatges amb l’Scratch. Diuen que aquest programa és per programar ja com si fóssim grans i, ara per ara, ens defensem força bé.

  • CICLE MITJÀ

Han començat a treballar seriacions i la programació amb el joc en línia "Lightbot” i el mode de programació amb blocs des de la pàgina Code.org.

Han creat circuits per utilitzar amb joguines programables i han après, a traves de les Scratch Cards, a moure un personatge, canviar-li el vestit o canviar el fons.

En petits grups de treball han pogut experimentar amb el Lego Wedo fent el muntatge d’un peu gegant que, un cop programat, fa xuts amb la força o rapidesa que li programis amb l’ordinador.

 

  • CICLE SUPERIOR

Han seguit el treball de la programació a través del joc-web Run Marco i l’Scratch per crear jocs que seran mostrats i utilitzats als nens i nenes d’altres cicles.

S’han fet activitats de robòtica amb els kits Lego Wedo realitzant els  muntatges proposats com el cocodril, el mico timbaler, el peu, el porter, l’avioneta, el lleó i els ocells. A través dels engranatges i motorets tot ben connectat a l’ordinador han pogut programar sons, moviments i fer anar l’imaginació.

 

  • ESO

Amplien el treball de la programació des de la pàgina Code.org amb l’objectiu de poder arribar a programar un petit joc/app amb el llenguatge de programació SCRATCH i finalment poder programar el robot mBot entenent i programant els sensors i actuadors per realitzar els seus moviments.