·  TEL. 93 449 7196 · EMAIL esc-santjaume@xtec.cat
 · 

Projectes

La castanyada


Ben entrada la tardor se celebra a casa nostra una tradició popular i arrelada: la Castanyada. Concretament el dia de Tots Sants, l'1 de novembre, i en algun lloc l'endemà, dia dels Difunts. Però uns quants dies abans, aquesta fruita tardorenca ja omple festes escolarsfires, àpats familiars i, des de fa relativament poc, concorregudes celebracions de carrer. 
La Castanyada i Tots Sants rubriquen que l'estiu s'ha esvaït definitivament. La terra, que ja ha llevat fruit, espera la sembra que fructificarà l'any vinent; les tonalitats diverses i el fred comencen a fer-se notar, després del bon temps. 
Si hi pensem bé, no és estrany que sigui per aquestes dates que, des de temps immemorials, la gent recordi els qui ja no hi són. La vitalitat de la primavera i l'estiu han donat pas a un paisatge dur i a un temps advers. 
La festa de Tots Sants fou instituïda el segle VII, quan el Papa Bonifaci IV, en lloc de fer enderrocar el Panteó romà, projectat per l'emperador Adrià i dedicat a les divinitats romanes, el consagrà a la Mare de Déu i als màrtirs del cristianisme. Segles més tard, l'Església va instituir la pràctica de recordar tots els difunts, just l'endemà de Tots Sants. D'aquesta manera, s'adoptava un costum pagà propi de molts pobles de l'antigor. 

 

La castanyada a l’escola

A totes les famílies del Parvulari

Per celebrar la festa de la Castanyada tots els nens i les nenes han de venir vestits de castanyers/es. No cal que compreu res. Aprofiteu tot el que teniu.

  • Nenes: mocador, faldilla llarga i davantal
  • Nens: faixa (bufanda), gorra de llana, boina o barretina, camisa de quadres o armilla.

 

Avís a totes les famílies de 4t de primària

Els nens i les nenes de 4t A i B de primària hauran de venir vestits de castanyers i castanyeres .

 

Activitats Educació infantil i primària

Educació Infantil

 (P4): Elaboració de pastissets de Tots Sants.

 (P5): Elaboració de panellets.

 (P3): Elaboració de dolços de Tots Sants.

 Festa de la Castanyada: tot el dia

 

Cicle inicial

 

"Gimkacastanya”  a la Plaça Espanyola

Representació teatral del conte: "La noia de les castanyes”

 

Cicle Mitjà

 Elaboració de panellets (4t de primària)

  "Gimkacastanya”,  a la Plaça Espanyola. Els alumnes de 4t de primària han preparat una gimcana per tots els alumnes de cicle inicial i mitjà. Com ja és tradicional, la realitzarem a la Plaça Espanyola, i així celebrar la castanyada amb tot el barri. 

Alumnes de 4t recordeu de venir disfressats de castanyers i castanyeres.

Tallers a la tarda.

 

Cicle Superior

Tallers,  jocs TIC, balls i jocs amb lots. Tarda de festa amb infantil.

Multimčdia